Här presenteras början på svar på en del grundläggande frågor. Vissa kan utvecklas med hjälp av den lilla bibelkursen på denna webbplats. Skriv gärna via kontaktformuläret om du undrar något!
Vad betyder det att vara kristen?
Många kallar sig kristen av den enkla anledningen att de är födda och uppvuxna i ett land eller familj med en kultur som har huvudsakligen påverkats av kristen tro. Den moral och tradition som man har lärt sig har kristna ursprung, och därför identifierar man mest med den jämfört med andra. Om någon frågar mer så är man kanske icke-praktiserande eller som mest sympatiserande. Men är detta verkligen vad det betyder?
De som först kallades kristna var människor i en stad som heter Antiokia i det som idag är Turkiet. “Och det var i Antiokia som lärjungarna först började kallas kristna” (Apostlagärningarna 11:26). De kallades inte kristna för att de officiellt hade identifierat sig som sådana, utan för att de i karaktär och attityd visade tydligt att de följde Kristus. Det var andra som kallade dem kristna, inte de själva. Och det var lärjungarna som kallades kristna – lärjungarna var de som hade Kristus som Mästare.
Att kalla sig kristen betyder då att man identifiera sig som lärjunge till Kristus Jesus. Han kan bara vara Mästare om vi erkänner honom såsom han är och lyssnar till och lyder honom. Detta omfattar även det budskapet han befallde sina lärjungar att predika. Man kan bara vara en lärjunge om man tror på budskapet som kallas evangeliet. Se artiklarna under Goda Nyheter.
En lärjunge säger: ”Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, och vi tror och förstår att du är Guds Helige” (Johannes 6:68, 69).
Skulle Jesus Kristus se dig som sin lärjunge?
Kan du ge exempel på grundläggande innehåll i kristen tro?
Svaret på den första frågan gjorde tydligt att kristen tro inte handlar om en moralkultur utan om att följa Kristus. Detta kan man bara göra om man lyssnar till honom och tror på det han säger. Det viktigaste innehållet handlar därför om vem Jesus Kristus är, vad han sade och gjorde samt kommer göra.
Följande ger en överblick, men och kan aldrig vara fullständig och kan aldrig ersätta att studera Bibeln själv. Hänvisningar ges för att hjälpa hitta i Bibeln. Se även vår lilla bibelkurs (Lilla bibelkursen) för mer hjälp med att hitta dessa svar själv.
Bibeln – Guds Ord
Grunden för det som vi vet om Jesus Kristus är det vi kallar Bibeln. Detta är en samling böcker och brev i vilka vi kan läsa om Herren Jesus (Lukas 24:27). Skrifterna är ett annat ord för Bibeln, nämligen Guds nedskrivna Ord. Vi lär känna Jesus Kristus främst genom denna bok. Att den kallas för Guds Ord betyder att även om människor skrev den, så är den inspirerad och bevarad av Gud och kommer från Gud (2 Timoteus 3:16, 2 Petrus 1:20 – 21).
De hänvisningar du ser i denna text är hänvisningar till böcker i Bibeln med kapitel och vers för att göra det möjligt att själv hitta och läsa källan för det som står här. Bibeln är viktig därför att den utgör grunden för tron och att Gud talar genom den till oss. Vi lär oss mer om Guds tankar och bedömningar.
Guds helighet
Genom Bibeln lär vi oss att Gud är helig (Jesaja 6:3, Uppenbarelseboken 4:8, 3 Mose 19:2). Detta betyder att han är god och ingen orätt finns i honom (Psaltaren 119:68). Dessutom ansvarar han som Gud för rättvisan och ser till att ingen ondska går ostraffad (Romar 1:18 – 32, 2 Mose 34:7, Nahum 1:3).
Gudomen – Fadern, Sonen, den Helige Anden
Gud är Fadern, Sonen och den Helige Ande (Johannes 10:30, Johannes 14:26). Fadern har uppenbarats i Sonen (Johannes 14:9, Hebreer 1:3), som i allt gjorde Faderns vilja (Johannes 5:30). Den Helige Anden sändes av Fadern som hjälpare (Johannes 14:26), gavs som sigill för vår frälsning (Efesier 1:13, 14), och ger kraft för att verka för honom (Apostlagärningarna 1:8, 1 Korintier 12:7).
Jesus Kristus
I Bibeln läser vi om vem Jesus Kristus är. Den säger att Herren Jesus är Gud och inom Gudomen är Guds evige Son (Johannes 1:1 – 34). Jesus Kristus blev född som människa, genom den Helige Andes kraft (Lukas 1:34, 35). Han är därmed både Gud och människa.
Den kristna tron kan inte vara utan en gudomlig Jesus Kristus därför att det skulle göra hans gärning meningslös för oss och omöjligt att hjälpa oss människor. Ingen dödlig och syndig människa kunde göra det han åstadkom på korset. Han har själv sagt att han är Gud (Johannes 10:30) och hans trovärdighet vilar på att detta är sant.
Människan
Människan är skapad av Gud (1 Mose 1,2; Matteus 19:4), men har vänt sig bort från Gud (1 Mose 3; Romar 1:21). Onda gärningarna vi begår kallas synd och dessa har skapat ett avstånd mellan oss och Gud (Romar 3:10 – 18). Synden har inte bara befläckat oss, utan även vår natur är syndig på grund av att vi som människosläkte har vänt oss bort från Gud (Efesier 2:3). Detta gör att människan bara har Guds rättvisa dom att vänta (Johannes 3:36), och att domen innebär döden och evigt skiljas från Gud (Romar 6:23).
Korset
Gud vill inte att människor behöver ta emot straffet för synden (Johannes 3:16 – 18), utan ville bereda en väg till försoning med honom (1 Petrus 3:9). Jesus Kristus kom till världen och tog straffet för vår synd på korset även genom att dö (1 Petrus 3:18, Galater 3:13). Endast Jesus Kristus kunde som syndfri människa ta straffet för oss (Romar 5:8, 2 Korintier 5:21), och han är därmed den enda vägen till Gud (1 Tim 2:5, Apostlagärningarna 4:12, Johannes 14:6). På grund av detta kan Gud förlåta våra synder och vara rättvis (Romar 3:23 – 26, Hebreer 9:12, 22).
Uppståndelsen
Jesus Kristus uppstod från de döda på den tredje dagen (Matteus 28, Markus 16, Lukas 24, Johannes 20, 1 Korintier 15:4). Hans seger över döden är nödvändig för vår frälsning (1 Korintier 15:19).
Frälsningen
Människan räddas från domen av nåd (Efesier 2:8 – 9) genom tro (Johannes 6:47, Romar 10:9 – 10, Apg 16:30 – 31, Romar 5:1, Romar 3:26, Romar 1:17). Goda gärningar räcker inte för att Gud ska ta emot oss (Galater 2:15 – 21, Romar 3:27 – 28). Vid frälsningen blir man en del av församlingen (alla troende) genom den Helige Ande (1 Korintier 12:13). Den Helige Ande bor i en (Efesier 1:13 – 14).
Kristi återkomst
Jesus skall komma tillbaka, först för att hämta församlingen till himlen (1 Tessaloniker 4). Han kommer sedan visa sig på jorden för att inleda sitt rike (Matteus 24:3ff.). Slutligen kommer han döma alla vid sin domstol (Uppenbarelse 20:11, Apg 17:31).
Vad ska jag göra?
Det räcker inte med att göra goda gärningar och vara en hygglig person för att kunna komma till Gud och tas emot av honom (Efesier 2:8 – 9, Galater 2:15 – 21, Romar 3:27 -28). Det finns ingenting vi kan göra. Det enda Gud befaller är omvändelse, genom att vända till Gud och bekänna dina synder (Apg 17:31 – 32), och tro på Jesus Kristus – vem han är, och det han har gjort och sagt (även om dig) (Romar 10:9 – 10). Då är du frälst (räddad) från domen och kan njuta frid med Gud (Romar 5:1).
Behöver jag bli döpt?
Dopet frälser inte, utan frälsningen är av nåd genom tro (se svaren på tidigare frågor). Dopet är däremot sättet man identifierar sig med Kristus, och säger att man vill leva det nya livet man har fått genom honom (Romar 6:1 – 11). Dopet borde därmed vara en naturlig önskan hos någon som har blivit frälst.
Vad är nattvarden och varför?
Herren Jesus instiftade nattvarden (eller Herrens måltid) natten han blev förrådd och innan han blev korsfäst (Matteus 26:26 – 29, Markus 14:22 – 26, Lukas 22:14 – 20, 1 Korintier 11:23 – 26). Brödet representerar hans kropp som utgavs (för att lida och dö) för oss, och vinet hans blod som utgöts för syndernas förlåtelse och även representerar det nya förbundet. Genom att äta och dricka förkunnar man Herrens död (1 Korintier 11:25). Vi gör detta för att minnas honom såsom han bad oss. Att delta handlar om att förkunna detta till hans ära, med allt det betyder, och är även ett uttryck av gemenskap med Kristus och alla frälsta (1 Korintier 10:16 – 17).
Vad är kyrkan och hur ska jag förhålla mig till den?
Kyrkan eller församlingen beskrivs även som Kristi kropp och omfattar alla frälsta (1 Korintier 12:13, Efesier 4:4, 5:25 – 32, Kolosser 1:18). Kristus är kroppens huvud vilket betyder att han styr den och resten tjänar honom. Kyrkan i biblisk mening är inte en byggnad, även om ordet används så ibland, utan egentligen handlar om de frälsta människorna. Lokala församlingar omfattar alla troende på en viss ort (oberoende av samfundstillhörighet), och somliga församlas i olika sammankomster (i församlingen se t.ex. 1 Korintier 14). Man blir en del av församlingen när man blir frälst, och kan aldrig förlora denna ställning.
Att se och erkänna församlingen i det stora perspektivet är viktigt, också med tanke på att Herren har gett gåvorna till den på denna nivå (Efesier 4:11 – 16). Gemenskap borde övas med troende lokalt (Romar 12:13, Hebreer 13:2) och sammankomster besökas som tillfälle för kollektiv tillbedjan och att ta emot från Herren (Hebreer 10:25, 1 Korintier 14).
Kan jag förlora min frälsning?
Frälsningen är inte som en biljett eller ett tillstånd som kan annulleras eller återkallas, eftersom den innebär mycket mer än att man har fått förlåtelse för begångna synder.
Frälsningen är inte bara för begångna synder, men av syndaren (Romar 5:19). Förlåtelsen är grundad på Jesus Kristus verk på korset (Efesier 1:7, Hebreer 9:22). När man blir frälst blir man friköpt (Kolosser 1:14), en ny skapelse (2 Korintier 5:17), ett av Guds barn (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1), en av Guds söner (Galater 4:5 – 6), får man den Helige Ande som sigill och handpenning (Efesier 1:13 -14), är helgad (Hebreer 10.14) och en del mer. Ingenting tyder på att alla dessa kan återkallas eller går att vrida tillbaka (Johannes 10:28).
När det påstås att frälsningen kan annulleras, tänker man oftast bara på frälsningen i termer av förlåtelsen av endast begångna synder och glömmer resten. De ställen i Bibeln som ofta används för att visa detta är möjligt handlar egentligen om skillnaden mellan de som kallar sig kristen, och de som är faktiskt frälsta (Matteus 7:21). Många varningar i evangelierna handlar om att Guds rike kommer vara en blandning av dessa. Om en frälst person syndar, disciplinerar Gud den såsom en Fader en Son (Hebreer 12:5 – 11) – detta skulle inte hända om vårt status förändras varje gång – och det finns förlåtelse om vi bekänner synden (1 Johannes 1:9).
Hur ser ett kristet liv ut?
Det finns en hel del som kan sägas om detta, men vi skulle kunna börja med ett par punkter:
- Är frälst (se tidigare svaren)
- Är Kristi lärjunge, dvs. följer Jesus Kristus och erkänner honom som Herre (att han har auktoritet över ens liv) (Matteus 28:19)
- Får sin näring från Guds Ord, Bibeln (1 Timoteus 3:16)
- Växer i kunskap om personen Jesus Kristus (1 Petrus 3:18)
- Bär Andens frukt: kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet mildhet och självbehärskning (Galater 5:22 – 23)
- Lever ett helgat liv för Gud separerad från all ondska (2 Timoteus 2:21 – 22)
- Gemenskap med troende (Romar 12:13, Hebreer 13:2)
- Tillber Fadern (Johannes 4:23)
- Inväntar Herren Jesus återkomst (1 Tessaloniker 1:10)
- …